Nieuws

koningslust 24-03-2023

Feestelijk jubileum Dorpsontmoeting Koningslust

Artikel in Hallo cultuur / 16-03-2023

In de Sprunk in Koningslust werd onlangs het 12,5 jarig bestaan van de Dorpsontmoeting Koningslust gevierd. Om het koperen jubileum te vieren trakteerde de dorpsontmoeting alle inwoners op koffie en thee Ook werden betrokkenen feestelijk onthaald met muziek en een driegangen maaltijd.

De Dorpsontmoeting van Koningslust was een van de eerste dorpsontmoetingen die tot stand kwam in Peel en Maas. Inwoners van Koningslust kwamen in 2009 met het idee om een dagvoorziening voor ouderen op poten te zetten. Er volgden gesprekken met Vorkmeer, Savelberg en de gemeente. Op 7 september 2010 ging de dagvoorziening van start. Veel betrokkenen van het eerste uur zetten zich nog steeds hiervoor in, al zijn er ook veel nieuwe mensen actief.

In de loop der jaren is het initiatief gegroeid van een dagvoorziening naar een dorpsontmoeting met open inloop. Er kwamen ook steeds meer activiteiten bij. Denk aan de uitleen van rolstoelen en andere medische hulpmiddelen, maar ook een zwerfboekenkast, koersbal en het dorpsvervoer. Twee warme maaltijden in de week zijn uitgebreid naar drie maaltijden, met de wekelijks open eettafel erbij gerekend. Ook in corona tijd bleef de dorpsontmoeting als noodzakelijke voorziening voor ontmoeting zo veel mogelijk geopend.

Frans (92), een van de oudste bezoekers, woont nu zo’n 12,5 jaar in Koningslust en was er vanaf het begin bij: “Ik hielp toen ook met het bereiden van het eten. Hoeveel aardappels waren er nodig voor zo veel mensen?

We moesten het allemaal ontdekken.” Kokkin Ell (74): “Ik werd erbij gevraagd omdat ik ervaring had met koken voor dementerenden op de Ruijsstraat. Ik kook à la Ell, met improvisatie.” Zegt ze lachend. “Ik dacht ik help mee om het op te zetten en dan ben ik weer weg, maar ik ben er nog steeds. De mensen waarderen de maaltijd enorm. Voor mij is de dorpsontmoeting gezellig samenzijn, samen eten met veel mensen, net als de grote gezinnen van vroeger.”
Het gemiddelde aantal bezoekers is verdubbeld sinds 2010. Toch vermoedt Ell dat er mensen in Koningslust alleen thuis zitten voor wie de dorpsontmoeting een uitkomst zou bieden. “Blijkbaar is er sprake van drempelvrees, want als mensen een keer zijn geweest, komen ze vaker.” Lies, voorzitter van het bestuur, hoopt dat met de gratis bonnen koffie en thee er nog meer mensen naar de dorpsontmoeting komen.” We zijn er voor iedereen".

De Dorpsontmoeting van Koningslust bestaat dankzij de vrijwillige inzet van actieve inwoners en gemeentegeld. De voorziening krijgt professionele ondersteuning vanuit Vorkmeer. De openingstijden zijn dinsdag tussen 10.00 en 13.00 uur, woensdag de open eettafel tussen 12.00 en 13.00 uur en vrijdag tussen 10.00 en 16.00 uur in Dorpshuis de Sprunk. Twee keer per maand organiseert de dorpsontmoeting ook een activiteit op de donderdagmiddag.



.zie ook album: 12.5 jubileum